Distributed control system

پروژه ها

اتوماسیون صنعتی یا روباتیزه کردن (Industrial Automation) به معنی استفاده از ابزارهای کنترلی (مثلاً کامپیوتر) به جای انسان به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و پروسه‌های تولید است. اتوماسیون به بهره‌گیری از سامانه‌های کنترل (مثل کنترل عددی، کنترل منطقی قابل برنامه ریزی، و دیگر سیستم‌های کنترل صنعتی)، مکانیکی و الکترونیکی به کمک رایانه ها برای پایش (کنترل) خط تولید گفته می‌شود، که در آن هدف، کاهش نیاز به دخالت انسان است.

سامانه کنترل یا سیستم کنترل به مجموعهٔ ابزار و تمهیداتی اطلاق می‌شود که به منظور کنترل نمودن و تحت مدیریت قرار دادن رفتار فرایندها و سامانه‌‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شرط اساسی یک سامانه‌ کنترلی این است که باید پایدار باشد. همچنین باید علاوه بر پایداری مطلق، پایداری نسبی قابل قبولی نیز داشته باشد. یعنی پاسخ باید به‌طور معقولی سریع و میرا باشد. سامانه‌ کنترلی باید بتواند خطاها را تا صفر یا مقادیر نسبتاً کمی کاهش دهد. شرط پایداری نسبی معقول و شرط دقت در حالت ماندگار ناسازگارند. در طراحی سامانه‌‌های کنترل باید میان این دو شرط مؤثرترین مصالحه را برقرار کرد.

چالش های اتوماسیون

در دنیای رقابتی امروز که کارایی و بهره وری رمز بقای تمامی کسب و کارهاست، هیچ صنعتی را نمی توان یافت که بدون بهره گیری از فناوری های «اتوماسیون صنعتی» قادر باشد در چرخه فعالیت و رقابت باقی بماند؛ از این رو اتوماسیون صنعتی به عنوان یکی از پیشران های اصلی صنعت در جوامع صنعتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و طی سال های اخیر، بازار اتوماسیون صنعتی رشد نسبتاً پیوسته و قابل توجهی را تجربه کرده و برخی منابع پیش بینی می کنند که ارزش بازار جهانی این صنعت با رشد سالانه ای حدود ۷ درصد، تا سال ۲۰۲۴ به حدود ۳۴۰ میلیارد دلار برسد.

در ایران نیز صنایع بزرگ و کوچک کشور چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی بسته به ابعاد و شرایط فرآیندها و خطوط تولید، از سطحی از اتوماسیون صنعتی برخوردارند و طی سال های اخیر میزان اقبال صنایع کشور نسبت به اتوماسیون از رشد معناداری برخوردار بوده است و می توان گفت به تبع آن شرکت های اتوماسیونی نیز، علیرغم وجود مشکلات و موانع جدی بر سر راه خود، هم در بعد کیفیت و هم کمیت رشدی متناسب با نیازهای صنعت کشور داشته اند.

به طور کلی می توان کسب و کار اتوماسیون صنعتی را به دو بخش عمده «یکپارچه سازی سیستم های اتوماسیون صنعتی» و «تأمین تجهیزات اتوماسیون صنعتی» تقسیم نمود. در بخش نخست، یعنی یکپارچه سازی سیستم های اتوماسیون صنعتی، شرکت های ایرانی از توان مدیریتی، علمی و فنی مطلوبی برخوردارند و امروز به جرأت می توان ادعا نمود که توان این شرکت ها در این بخش به طور کامل پاسخگوی نیازهای تمامی صنایع کشور اعم از نفت، گاز، نیرو، صنایع معدنی، خودرو و غیره می باشد. اما در بخش تأمین تجهیزات، باید اعتراف نمود که همچنان جز مواردی جزیی، تمامی نیازهای کشور به ویژه بخشی که نیازمند دانش بالا در بخش طراحی و فناوری های پیشرفته در بخش ساخت و تولید هستند از خارج کشور تأمین می شود.

چالش

نظریه نوین کنترل

نظریه نوین کنترل نسبت به نظریه کلاسیک کنترل مزایای بسیاری دارد. از نظریه نوین می‌توان در طراحی سامانه‌‌های وابسته به زمان چند متغیره استفاده کرد. این نظریه، مهندس کنترل را قادر می‌سازد که در ترکیب سامانه‌‌های بهینه شرایط اولیه را به دلخواه برگزیند؛ و به این ترتیب تنها با جنبه‌های تحلیلی مسایل سر و کار داشته باشد. یکی از مزایای عمده نظریه نوین کنترل این است که برای انجام محاسبات عددی لازم می‌توان از کامپیوترهای رقمی استفاده کرد.

راه حل

روش طراحی سامانه‌های کنترل

روش اصلی طراحی هر سامانه کنترل عملی الزاماً مبتنی بر روش‌های آزمون و خطاست. ترکیب هر سامانه‌ کنترل خطی از لحاظ نظری ممکن است؛ و مهندسی کنترل قادر است به روشی منظم اجزای لازم برای انجام منظوری مشخص را تعیین کند. اما در عمل ممکن است محدودیت‌های مختلفی بر سر راه سامانه‌ قرار بگیرد. یا سامانه‌ غیر خطی بشود. در چنین مواردی، هیچ روش ترکیبی وجود ندارد. حتی ممکن است که مشخصه‌های اجزا دقیقاً معلوم نباشند؛ بنابراین همواره ضرورت دارد که از روش‌های آزمون و خطا استفاده شود.

نتیجه کار

برند های مطرح و پر کاربرد در صنایع

با توجه به اینکه برند های سیستم کنترل استفاده شده در صنایع کشور ما داری تنوع بسیار می باشند اما در کل درصد بالایی از بازار DCS ایران متعلق به سیستم های کنترل YOKOGAWA ،ABB ، EMERSON SIEMENS، HONEYWELL و  ABB می باشد. شرکت ما با تجربه ی تامین و اجزای مهندسی در این سیستم ها به عنوان جزئی از شرکت های فعال در این سیستم ها پاسخگوی نیازهای کارفرمایان در صنعت می باشد.

برند های مطرح سیستم کنترل